Drobečková navigace

Úvod > Třídy > Koťátka > Okno do třídy Koťátek > Barevný strýček, má od podzimu klíček

Barevný strýček, má od podzimu klíček



Datum konání:
2.10.2023
Datum ukončení:
16.11.2023

V tomto bloku jsme se věnovali několika tématům.

Šel zahradník do zahrady

V tomto tématu jsme si povídáli a ovoci a zelenině, s kterým jsme pracovali 14. dní. Pomocí všech smyslů se děti seznamují s různými druhy ovoce a zeleniny  (viz. ukázka ovocného a zeleninového košíku). Děti pomoci dramatizace ztvárnily pohádku "O veliké řepě". Ve výtvarné činnosti jsme si osvojovali techniku stříhání a přenášení barev pomocí bublinkové fólie (mrkev s natí). Při pohybové  hře se zpěvem se děti naučily taneček "Šla Nanynka do zelí". Dále jsme děti seznamovaly s nejznámějšími druhy ovoce, poté jejich zpracování a jejich ochutnávka - jablečné křížaly.

       IMG_7895.jpg              IMG_7966.jpg  

https://www.rajce.idnes.cz/msnizkov/album/rijen-u-kotatek

 


Draku, ty jsi vážně drak! Všechny činnosti byly zaměřeny na téma DRAK. S dětmi jsme si přečetli logopedickou pohádku "Podzimní pohádka", při které jsme si procvičili mimické svaly a dechový proud. Využili jsme hry Dráček ztratil mašličku, na procvičování barev. Letí dráček, letí - na orientaci v prostoru a hod do drakovi pusy, hod na cíl. V tomto týdnu jsme společně pouštěli draky u Bažantnice. Foto z tohoto týdne:

https://www.rajce.idnes.cz/msnizkov/album/drakiada-bazantnice

https://www.rajce.idnes.cz/msnizkov/album/draku-ty-jsi-vazne-drak-kotatka


Dušičky - Halloween 

Dušičky jsou svátkem, kdy vzpomínáme na naše blízké, kteří už nejsou mezi námi. Cílem bylo uvědomit si význam svátku Dušičky a Halloweenu, pochopení významu těchto svátků, multikulturní výchova. Děti se zapojily do výzdoby třídy, výroby strašidýlek a dlabání dýně. Procvičovaly si barvy, osvojovaly si počítání 1-3 a přiřazovaly stíny na obrázkových kartičkách (zrakové vnímání). Na závěr tohoto týdne nás čekalo "Strašidlácké řádění", nejprve se děti představily na módní přehlídce  a poté plnily úkoly:
1. Strefování dýně - za pomocí hokejky a balonků (dát gól).2. Ježibabí oko na lžíci - přenesení pingpongového míčku na lžíci, projít slalom.3. Nakrmení dýně - molitanové kuličky + pinzeta - vkládání kuliček do dýně (malý kyblík), trénování a posilování špetkového úchopu. 4. Házení balonkem na dýňové kelímky. Na závěr za splnění všech disciplín - ulovení gumového pavoučka z pavučiny za pomocí pinzety, předání diplomů a čokoládová odměna(dýňové lízátko).Na kroužku za pomocí zvonečku děti sdělují paní učitelkám, co se jim nejvíc líbilo (rozvoj slovní zásoby, radost ze soutěží).

Navštívili jsme i místní hřbitov, kde jsme zapálili světýlko a zavzpomínali na své blízké.
Také jsme se vydali na procházku po stopách pavoučka Čendy a plnili jeho úkoly. 

Více fotek z tohoto týdne najdete na tomto odkazu...

https://www.rajce.idnes.cz/msnizkov/album/dusicky-halloween-kotatka

https://www.rajce.idnes.cz/msnizkov/album/strasidlacke-radeni

 


Na Svatého Martina, krajina už usíná

S dětmi jsme si přečetli příběh o svatém Martinovi. Prohlubovali jsme estetické vcítění, vžít se do role žebráka a umět se rozdělit s ostatními (přeseknutí papírového pláště). Seznamení s orffovými nástroji a zpěv písně o svatém Martinovi. PH Meluzína běh se zaměřením směru. Děti foukají do peříček zjišťují, co je lehké. Z legových kostek děti postavily pevnost, husník, kde si ztvárnily příběh o sv. Martinovi s vyžitím loutek.

https://www.rajce.idnes.cz/msnizkov/album/na-svateho-martina-krajina-uz-usina-kotatka