Drobečková navigace

Úvod > Třídy > Koťátka > Okno do třídy Koťátek > Vánoce, vánoce přicházejí

Vánoce, vánoce přicházejí



Datum konání:
20.11.2023
Datum ukončení:
5.1.2024

Děti čeká nejkrásnější a nejhezčí období, vytoužené svátky v roce - Mikuláš a Vánoce. Seznamovali jsme děti s lidovými tradicemi a zvyky a tradicemi. Společně jsme je zapojovali do vyrábění vánočních andělů, pečení vánočního cukroví, zdobení třídy a adventního kalendáře - otevírání pytlíků, kde bylo pro děti ukryté překvapení a úkol.

Mikuláši, kdo to tady děti straší

Děti se seznámily s postavami - Mikulášem, andělem a čertem, jejich vlastnostmi, jak se chovají a vypadají. Děti u stolečku plnily drobné úkoly - stavění puzzle čtyř kusů, stavění obrázků Mikuláš, anděl, čert a mnoho dalšího. Ve výtvarné činnosti si děti vytvářely čertovské a mikulášské masky. Naučily se různé pohybové hry "čertí ocásky", "čertí dráha" . Pomocí smyslového vnímání si děti procvičovaly za pomocí hlasitostí písní hledat, kde nechal Mikuláš dopis, ve kterém plnily děti úkoly (hra přihořívá, hoří). Na závěr jsme potrénovali pusinku a jazýček - logopedickou pohádkou "O čertíkovi, který neuměl strašit". S dětmi jsme se učili písničku od Lucie Vondráčkové - Mikuláš, kterou jsme zazpívali, když nás navštívila Mikulášská parta.

https://www.youtube.com/watch?v=6r0RU450vis

Interaktivní tabule - zhlédnutí pohádky - Chaloupka na vršku " Jak to bylo na Mikuláše"

https://www.rajce.idnes.cz/msnizkov/album/mikulasi-mikulasi-kdo-to-tady-deti-strasi-kotatka

 

https://www.rajce.idnes.cz/msnizkov/album/mikulasska-nadilka

Advent, čas očekávání

Povídání o adventu, postupné zapalování svíček. Seznamujeme děti s příběhem Josefa a Marie, nabízíme dětem hry spojené s tématem - stavebnice duplo stavění Betléma. Hry se zvířátky, které se vyskytly v příběhu - oslík, koník a ovečky... Práce s modelínou - tvarování, vykrajování, modelování - rozvoj jemné motoriky. Poté jsme další den děti zapojili do pečení vánočního cukroví se společnou ochutnávkou. 

Ve výtvarné činnosti seznamuje děti s přírodním materiálem, ze kterého si vytvoříme krásného Anděla. Pro další výtvarnou činnost děti využívají zbytků barevných papírů, které nám zůstaly z předešlých činností skládání a nalepování beltéma pro  Josefa, Marie a Ježíška v chlévě. Vyrábění jsme dětem zpříjemnily poslechem vánočních písní. Další dny plníme s dětmi vánoční zvyky (např. pouštění ořechových lodiček, rozkrojení jablíčka, zdobení vánočního stromečku a uživání si vánoční nadílky). 

https://www.rajce.idnes.cz/msnizkov/album/adventni-cas-kotatka

 

Návštěva kostela - Tři králové

https://www.rajce.idnes.cz/msnizkov/album/tri-kralove