Drobečková navigace

Úvod > Třídy > Sovičky > Okno do třídy Soviček > Zvířata v zimě

Zvířata v zimě



Datum konání:
30.1.2023
Datum ukončení:
8.2.2023

Během dvou týdnů jsme chtěli dětem přiblížit prostřednictvím prožitkového učení, jak se starat o zvířátka v zimě. K tomu jsme využili program Lesoobjevování -  PTÁCI V ZIMĚ a  BESEDU S MYSLIVCI.  S programem ptáci v zimě nás provázela paní Iva Smutková, která nás blíže seznámila s různými druhy ptáků. Pověděla nám o životě a stavbě těla a čím se ptáčci živí. V ptačím bludišti měly děti za úkol najít podle vyznačených cest, správná zrníčka pro svého ptáčka. Dále si děti vytvořily krmítka ze šišky ( sádlo + zrníčka do šišky), které jsme si společně zavěsili venku na plot. Při každé procházce jsme pozorovali, zda naše krmítka navštívili ptačí kamarádi.

Beseda s myslivci na Bažantnici -  při cestě na Bažatnici  jsme hledali stopy zvířátek, které jsem přiřazovali ke správnému obrázku, podařilo se nám najít stopy srnky a zajíce. Myslivcům jsme donesli různé dobroty pro zvířátka (jablíčka, zrní, seno, kukuřici, mrkev..).  Děti na Bažantnici dostaly od pánů myslivců ovocný čaj s koláčky, které během besedy pomalu mizely z talířů, jak byly výborné. Během besedy děti shlédly krátké video o různé lesní zvěři.

Pan myslivec nám ukázal různá vypreparovaná lesní zvířata a povídal o každém jednotlivci (sojka, káně, výr, krkavec, vrána, srnec), dále jsme si prohlédli kůži z daňka a divokého prasete. Největším zážitkem byla pro děti ukázka výcviku loveckých psů (ohaři). Pan myslivec dětem předvedl, jak pes reaguje na jeho povely a vysvětlil, jakou úlohu v přírodě plní. Beseda byla velmi poučná, zábavná, všichni si odnesli mnoho nových poznatků o lese a lesní zvěři.

více fotek na:

 

https://ipo.antee.cz/user.php?id=220&action=detail&oid=6431071&nid=17300

Celý dva týdny jsme si povídali s dětmi o lesní zvěři, co v zimě jí a která chodí ke krmelci. Opakovali jsme známé písně (Skákal pes, Běží liška, Sedí liška), zahráli jsme si různé pohybové hry se zpěvem: Zajíček své jamce, naučili jsme se novou básničku ZVÍŘATA. Ve výtvarné činnosti jsme vytvořili obrázek - Zvířata u krmelce, vybarvení obrázků a vystřižení, bramborová tiskátka - vytvořené stopy zvířat (srnec, jelen, zajíc, prase). Na závěr týdne si děti vyrobily myslivecký dalekohled, se kterým jsme vyrazili do přírody pozorovat okolí a stopy zvířat.

více fotek na:

https://msnizkov.rajce.idnes.cz/Zvirata_v_zime/